سفر به دشت لار

۲۷ شهریور ۱۳۹۲ | ۱۲:۳۵
زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه

دشت لار گردشگاهی است در 90 کیلومتری تهران. مسکن عشایر و جایی برای آنان که دوست دارند از شلوغی شهر دور باشند!

این‌بار شما را به دشتی می­‌برم که علاوه بر راه­پیمایی مسیر و تماشای گل­‌های رنگارنگ، می­‌توانید از عشایر و سیاه چادرها و فرآورده‌­های لبنی آن‌­ها دیدن و خرید نمایید و هم‌چنین آب‌تنی و آب‌بازی هم داشته باشید: دشت لار.

منطقه­‌ی حفاظت شده­‌ی لار در شمال و شمال شرقی تهران، و در فاصله‌­ی 90 کیلومتری آن قرار دارد. این منطقه به دلیل وجود رودهای پر آب، از مناطق آب خیز ایران به شمار می‌رود. دشت لار گونه‌های مختلفی از حیات­ وحش و انواع خزندگان و پرندگان و هم‌چنین گونه­‌های متفاوت گیاهی را در خود جای داده است.

  این دشت در کوهپایه‌­ی قله‌­ی دماوند واقع شده است. در تقسیمات کشوری بخش شمالی و شمال شرقی آن، در استان مازندران و بخش جنوبی و جنوب غربی آن در لواساناتِ شهرستان شمیران استان تهران قرار دارد. دشت لار از شمال به کوه­‌های شهرستان نور مازندران، از شرق و شمال شرق به کوه دماوند، از جنوب شرق به ایرا، شهرستان دماوند و پلور مازندران از جنوب به افجه و امامه و لواسان بزرگ، و از غرب به خاتون بارگاه و گرمابدر کشیده شده ‌است.

لار در ادوار تاریخی جزیی از ناحیه­‌ی تاریخی قصران از توابع ری به حساب می­‌آمده است که در کتب تاریخی به صورت مکرر از آن با نام “لار قصران” یاد شده است. برای نمونه اولیا ا… آملی در تاریخ رویان، ظهیرالدین مرعشی در تاریخ طبرستان، صاحب مرات البلدان، کلاویخو رییس تشریفات سلطنتی اسپانیا در سفرنامه­‌اش، ابن اسفندیار در کتاب تاریخ تبرستان به سال 613 هجری و … به لار اشاراتی داشته‌اند.

دسترسی و ورود به لار از چند مسیر ماشین رو صورت می‌گیرد: نخست از طریق منطقه‌­ی لواسان بزرگ (گردنه ایرا)؛ این مسیر از روستای ایرا تا پاسگاه محیط­‌بانی قوشخانه (ورودی جنوبی پارک ملی لار) امتداد می‌یابد. شما به راحتی نمی­‌توانید با وسیله‌­ی نقلیه ازین پاسگاه عبور کنید مگر این‌که آشنای یکی از عشایر باشید. خوشبختانه یکی از دوستان ما در سفر خویشاوندی‌ای با یکی از عشایر داشت و توانستیم به راحتی مسیرمان را ادامه دهیم. در غیر این صورت باید وسیله‌­تان را بگذارید و پیاده مسیر را طی کنید.

 دومین مسیر از جاده­‌ی آبعلی(تهران به سمت آمل) در داخل شهر پلور منشعب می‌شود. این مسیر از سه راهی پلور تا پست ورودی پاسگاه محیط‌بانی دلیچای (ورودی شرقی پارک ملی لار) امتداد یافته و دسترسی به دشت لار را از طریق جاده‌­ی آسفالته، ممکن می‌سازد.

DSC06669 دشت لار

مسیر سوم از طریق روستای گرمابدر شهرستان شمیرانات، در نزدیکی فشم است که به غرب پارک ملی لار دسترسی دارد. عبور از این مسیر نیاز به اخذ مجوز از پاسگاه شکاربانی گرمابدر دارد. ساده ترین مسیر از پلور و جاده­‌ی هراز و جاده‌­ی آسفالت است.

به دشت لار می­‌رسیم. به جایی که آفتاب سوزان دارد و بدون کلاه نقاب‌دار و ضدآفتاب (فراوان) حتما خواهید سوخت! این‌جا درختی وجود ندارد؛ پس سایه‌ای نیز نخواهد بود. دشت است و خورشید خانم که گویی از شما کینه به دل دارد و آن‌چنان می­‌تابد که روی شما را سرخ خواهد کرد! اما هوا در مجموع خوب است! نگران نباشید! با وجود آفتابی سوزان هوایی خوب در انتظار شماست.

اما شب‌های این دشت بسیار سرد است. به حدی که وقتی صبح با صدای زنگوله­‌های گله‌­ی گوسفندان و بزهای عشایرِ لار از خواب بیدار می­‌شوید، صدای به هم خوردن دندان­های‌تان را خواهید شنید! بدون آسیب رساندن به محیط زیست می‌­توانید آتش کوچکی درست کنید و در پناه آن گرم شوید؛ زیرا سرما به حدی است که تاب ایستادن نخواهید داشت. البته این سرما تا طلوع خورشید است. به محض بر آمدن آفتاب، کم کم گرما به بدن شما رسوخ خواهد کرد! سرمای سوزان شب­‌های لار را وقتی حس خواهید کرد که برنامه­‌ی شما شب ماندن در دشت باشد؛ در غیر این صورت خیال‌تان راحت باشد که سردتان نخواهد شد!

دشت لار به علت این‌که یک منطقه‌­ی حفاظت شده به حساب می­‌آید از 15 شهریور هر سال تا 15 خرداد سال بعد به روی وسایل نقلیه­‌ی موتوری بسته می­‌باشد. در واقع به دلیل فرا رسیدن زمان زاد و ولد حیوانات مجوز ورود داده نمی­‌شود. زیرا تردد زیاد باعث از بین رفتن محیط طبیعی می­‌گردد.

کسانی که قصد ورود به منطقه را در این تاریخ دارند مجبور به پارک خودرو در مقابل محیط بانی و ورود به صورت پیاده می­‌شوند. هم‌چنین محیط بانی قوچ­خانی هم ممکن است در شرایط خاص مانع عبور خودروها شود.

DSC06716 دشت لار

 نکاتی که در این سفر باید از آن­‌ها اطلاعات داشته باشید به قرار زیر است: آب آشاميدنی در منطقه موجود نيست. پس با خود آب معدنی به همراه داشته باشید. در این منطقه امكان دسترسی به موبايل وجود ندارد. به راحتی موبایل خود را خاموش کنید و چند ساعتی دور از کلانشهر مدرن زندگی کنید. در اين منطقه مارهای سمی و خطرناک زندگی می‌كنند.

لازم است بدانید که در این منطقه نوع خاصی از ماهی قزل‌آلا محافظت می­‌شود که صیدش ممنوع است و جریمه دارد. البته گویا با داشتن مجوز و پرداخت مبلغ معینی می‌توان با قلاب و به تعداد معینی ماهی‌گیری کرد. پس اگر اهل شکار و ماهی‌گیری هستید این دشت آرام را انتخاب کنید.

در این منطقه زنبوردارانی هم هستند که کندوهای فراوان عسل دارند. شاید بتوانید عسل مرغوبی نیز تهیه کنید. فراموش نکنید که حتما سری به چادرهای عشایر بزنید و از آن­‌ها خرید کنید. نان محلی، قره قوروت، کشک، ماست و دوغ و هرآن‌چه که عشایر عزیزمان خود تولید می­‌کنند.

تورهایی نیز برای رفتن به این منطقه وجود دارند. این تورهای گردشگری مجوز لازم برای ورود به منطقه را دارند و شاید بهتر باشد با تور بروید تا مشکل گرفتن مجوز از نگهبانی پارک ملی لار و پارک اتومبیل‌تان را در محل پاسگاه حفاظتی نداشته باشید.

DSC06677 دشت لار

برای دیدن عکس‌های با کیفیت و مناسب به پیوندهای زیر سری بزنید.

لینک 1

لینک  2 

لینک 3 

سمیه غلامی
0 0 رای‌ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
4 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback)‌های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه‌ها
bahrami
10 سال قبل

سلام
عجب جاییه اینجا
خوش بحالتون که رفتیدو تماشا کردین ما که ی روز میخایم بریم دانشگاه باید ۱۰۰جا بسپاریم.

قره قروتم ایندفه رفتین سوغات بیارین.

با این عکسا و این متن جذاب من که خیلی دوست دارم برم

bahrami
10 سال قبل

اشکال نداره پس دعا کن قسمت بشه من برم اونجا. من اهل سوغاتی هستم