انیمیشن لوگوراما

۲۸ شهریور ۱۳۹۲ | ۲۳:۴۶
زمان مورد نیاز برای مطالعه: 6 دقیقه

انیمیشن لوگوراما محصول سال 2009 کشور فرانسه به کارگردانی «لودویک هوپلین LudovicHouplain»، «اروی دوکریسیHervé de Crécy» و «فرانسوا الاکسFrancois Alaux» برنده­‌ی جایزه­‌ی اسکار بهترین فیلم کوتاه انیمیشن در سال 2010 بوده است؛ با مدت زمان تقریبی 16 دقیقه؛ کار شده به سبک سه بعدی توسط نرم افزار مایا.

این انیمیشن البته جوایز زیادی برده است و من تنها معروف‌­ترین و شناخته شده‌ترین آن‌ها را یادآور شدم.

من اولین‌بار این انیمیشن را در جشنواره­‌ی فیلم کوتاه تهران دیدم و انصافا از آن به بعد فکر و ذهن من را درگیر کرد. این انیمیشن همان چیزی است که می­‌گویند خاص!

این انیمیشن دیدنی در شهر لوس آنجلس به تصویر کشیده شده است. همه­‌ی کاراکترهای آن لوگوها و مسکات‌های شرکت‌ها و مؤسسات معروف هستند. ما در این انیمیشن شهری پر از لوگو و نشان تجاری می‌بینیم و اگر بخواهم دقیق‌­تر بگویم حدود ۲۵۰۰ لوگو: پروانه‌های مایکروسافتی، لوگوی احزاب دموکرات و جمهوری‌خواه، پنگوئن لینوکس؛ چمن­‌های آدیداسی و …

شاید اگر تعریف کوتاهی هم از مسکات(Mascot) داشته باشیم بد نباشد. زیرا این انیمیشن پر از مسکات­‌های گوناگون است! مسکات نمادی است برگرفته از تصویر یک حیوان، گیاه، شیئ یا حتی انسان که به آن شخصیت داده شده و دارای شخصیت‌پردازی باشد و این نشانه‌ای برای یک شرکت‌، انجمن‌، کارخانه‌، گروه ورزشی و… می‌باشد. مانند دلقک مک‌دونالد یا نمادهای حیوانی بسیاری از تیم­‌های ورزشی، شاید گاو شیکاگو بولز برایتان آشنا باشد.

logorama-28-6-921

لوگوراما در واقع به ما نشان می­‌دهد که به چه میزان آرم­‌ها و علائم تجاری در زندگی روزمره‌مان تعبیه شده‌­اند. به ما جهانی ساخته شده از لوگوها و علائم تجاری را نشان می‌­دهد که در انتها توسط یک سری از بلایای طبیعی از جمله زلزله و موج عظیمی از نفت از میان می‌­رود. سرنوشتی که شاید در انتظار جهان ما هم باشد.

در این انیمیشن لوگوتایپ­‌ها در جهت خلق یک جهان نگران کننده استفاده شده‌­اند. درست مانند جهانی که ما در آن زندگی می­‌کنیم به همراه تمام نشانه­‌های گرافیکی که در زندگی هرروزه ما را همراهی می­‌کنند.

این جهان که به شدت سازمان یافته است؛ در نهایت با تحولات ناگهانی که رخ می­‌دهد از بین می­‌رود.

شاید اغراق نکنم اگر بگویم لوگوراما حتی از فیلم‌­های مایکل مور هم سیاسی‌­تر است.

به راستی یکی از جسورانه‌­ترین و نو‌آورترین فیلم‌های زمان می‌باشد، که مانند یک شوخی پست مدرن فرهنگ آمریکا را در حالی که با موج زیادی از لوگوها احاطه شده است مورد تمسخر قرار می­‌دهد.

زمانی که داستان فیلم شروع می‌­شود؛ روایتی پست مدرن از دیالوگ­‌های تارانتینو یا سکانس‌­های هیجان‌انگیز مایکل بی و پوشش خبری CNN را یادآور می‌­شود. با این حال برای جلو بردن روند داستان مانند بسیاری از تبلیغات تلویزیونی برای چیزهای بی‌ارزش؛ با ساختاری تبلیغاتی ساخته و پرداخته شده است. شما تا پایان این فیلم دائما به دنبال علائم آشنا و حتی مورد علاقه­‌ی خود خواهید گشت.

انیمیشن با آوازی شاد که به زندگی صبح‌بخیر می­‌گوید شروع می‌­شود. همه چیز جنبه‌­ی مصرف‌گرایانه دارد. شاید بارزترین نمونه و حتی گویاترین آن چراغ راهنمایی باشد که علامت قرمز آن :stop  و سبز: shop  را نشان می­‌دهد.

هیچ خبری از تبلیغ کالایی نیست. گویی مسکات­‌ها زندگی دیگر و پنهانی خود را می­‌کنند و از حالت آن برندهای موفق و شاد در آمده‌­اند به طور مثال شخصیت اصلی یعنی دلقک مک‌دونالد که همیشه همه را می‌خنداند؛ در نقش یک سارق مسلح ظاهر می‌­شود که با لحنی بسیار وقیحانه دیالوگ­‌های خود را بیان می‌کند. درست لحظه‌­ای که داستان در اوج هیجان است؛ زمین لرزه‌­ای رخ می‌­دهد و جهان با انفجار موج عظیمی از نفت نابود می‌­شود. اما هنوز همه چیز تمام نشده است. سیبی را ( apple brand ) در دست یکی از مسکات­‌ها می‌­بینیم که گاز زده می­‌شود. سیبی که یاد‌آور سیب سرخ حواست. با دور شدن از آن صحنه و بیرون آمدن از زمین؛ دیگر سیارات را می‌­بینیم که هم‌چنان در هیبت لوگوها ظاهر می­‌شوند و موزیک پایان فیلم در انتقال مفهوم، این دور باطل کمک بسیار زیادی کرده است جایی که می‌گوید: «من احساسم را برای ندای دنیوی­‌ام از دست داده‌­ام.»

شاید برای اولین بار که این فیلم را ببینید چیزی بیش از یک فیلم خنده‌­دار یوتیوبی به نظر نرسد. با توجه به لحن­‌های زننده و هزل ابتدای فیلم (که البته چیزی جدا از فرهنگ آمریکایی نیست.) و در واقع مخاطب شاید گیج بشود و نتواند تصمیم بگیرد که از کدام جنبه­‌ی فیلم لذت ببرد؛ زیرا با حجم زیادی از لوگوها و مسکات­‌ها در قالب فراری‌هایی با اسلحه، راننده کامیون‌­ها، پیش‌خدمت هرزه‌گو، کودکان شیطان و شورشی و افسران پلیس کلیشه‌­ای و شهری بی­‌انتها؛ لبریز از آرم­‌های شرکت­‌های مختلف روبرو می‌­شود. تمام این‌­ها در فرم فیلم­‌های هالیوودی ساخته و پرداخته شده‌­اند و باعث خنداندن تماشاگران از ابتدا تا انتها می‌­شوند.

logorama-28-6-922

اما در نگاه بعدی و با مشاهده دوباره‌­ی فیلم، گویی گام مهمی در زندگی خود برمی­‌داریم و به این آگاهی می‌رسیم که چگونه فرهنگ ما اسیر این ابزارهای تبلیغاتی شده­ است. سعی بر دوری گزیدن از آن‌ها می‌کنیم و در این مسیر گویی با تصاویر زیادی که باید در زندگی خود آن‌ها را رد کنیم آشنا می­‌شویم.

البته از آن‌جایی که این روزها تبلیغات ضدتبلیغات عمل می­‌کنند و ضدتبلیغات تبلیغاتی؛ و با توجه به اعتراض سیل عظیمی از برندهایی که در این انیمیشن از آن‌ها استفاده نشده است. شاید این فیلم ضد تبلیغاتی نیز ضد ضد تبلیغات عمل کرده و باعث محبوبیت هرچه بیشتر این برند‌های تجاری شده باشد!

مصاحبه‌­ای با عوامل کار در این لینک وجود دارد که روند ساخت کار را به صورت تخصصی‌تر نشان خواهد داد . مصاحبه خواندنی است و متن آن نیز به زبان فارسی است.

انیمیشن را نیز می‌توانید از طریق این لینک ببینید.

 

سارا سالاری
0 0 رای‌ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback)‌های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه‌ها